Bespaartip koken in de koelbox 
 
Ja het klopt, al denk je van niet.
Vandaag heerlijk gegeten zelfgemaakte oudhollandse snert [erwtensoep] uit de koelbox.
Een vreemde combinatie de koelbox gebruik je in de zomer en snert eet je in de winter.
Nou haal je koelbox maar snel van zolder, het werkt echt.
Want je bespaart er veel mee.
 
Een goede bespaartip en de meeste mensen hebben wel een of twee koelboxen in huis.
 
Een verhaal van lang geleden. 
Vroeger hadden wij thuis geen auto.
Als we naar de tandarts moesten gingen we met de eerste bus, om 7 uur mee naar Alkmaar.
De hele ochtend peentjes zweten wat afspraken maken deden ze niet aan. Wat was dat een nachtmerrie. Hoezo angst voor de tandarts.
 
Maar ons moeder had bij thuiskomst altijd een verassing voor ons. Rijstebrij, heerlijk.
Dat arme mensje ging ‘s morgens vroeg rijst koken en dat zette ze dan in bed.
Ja echt waar. We sliepen nog in zo’n schudt bed. Een grote ‘teek’ vol met dons.
Lekker warm lag je in een kuil. Elke dag moest die opgeschud, vandaar de naam.
 
De pan met rijst verpakt in kranten ging in bed. Dekens dicht, en zo gaarde de rijst verder door.
Als we na de middag thuiskwamen was de rijst gaar en nog warm. Echt lekker. Ook al had je een vulling in je tanden gekregen, kon je evengoed rijstebrij eten.
 
Die gedachten gingen een keer door mij heen dat ik ‘s morgens nog in bed lag.
Vroeger waren ze vindingrijk. Ze vonden altijd  wel een oplossing als ze ergens meezaten.

 Terug naar nu. Overal lees je bespaar tips.
Zelf had ik nog een pot met bruine bonen staan van vorig jaar.
Die moeten lang koken. 2- 2½  uur zeker. Met deze gasprijzen niet erg aantrekkelijk.
Weggooien is zonde. Ik moest weer denken aan de rijstebrij.
Dat ga ik ook eens proberen. Niet in mijn bed natuurlijk, ik moet er niet aan denken.
Nee in de koelbox. Alles blijft daar koud in, dus ook warm. 
De bonen een nacht laten weken.
Aan de kook gebracht, en net zo lang als de aardappelen, 20 minuten laten koken.
Onder in de koelbox een onderzetter gelegd, anders smelt de plastic box.
Een krant. De pan met bonen. Daar bovenop ook een krant.
De rest van de ruimte opgevuld met een handdoek.
Deksel dicht en wachten maar.
 
Ik moest die avond weg. Toen ik thuiskwam was ik helemaal nieuwsgierig, hoe zal het met de bruine bonen zijn. Gelijk kijken natuurlijk. De pan was nog kokend heet en de bonen boter gaar.
Ik moest er zelf wel een beetje om lachen.
 
Vandaag heb ik erwtensoep gegeten uit de koelbox, heerlijk.
Ik had gister zon vers pakket met alles erin. Erwten gewassen en opgezet met kokend water.
Aan de kook gebracht. Ondertussen de ui, wortel, prei en knolselderie gesneden.
Bij de spliterwten. Weer goed aan de kook brengen en in de koelbox.
15.30 ging het in de box. 18.00 uur ging ik eten. Alles was gaar, maar de erwten waren nog wel heel.
Dat was jammer, de snert was nog niet gebonden. Het was wel lekker.
Ik heb de erwtensoep nog een keer opgezet met 2 bouillonblokjes erin, aan de kook gebracht en weer in de box.
Vandaag weer erwtensoep gegeten, heeeerlijk.
 
Gelijk nog 3 potjes ingemaakt, dus Carla kan 5 keer smikkelen van een pakket.
 
Hoeveel je bespaart; dat is moeilijk te zeggen.
2 uur koken op het gas.
2 uur de afzuigkamp aan.
Plus de afzuigkap strekt heel veel warmte weg, dat heeft onze cv-monteur wel eens verteld. “Als je op het dak zit, is de afzuiger net een föhn”.
En wat ik ook wel prettig vond, je hoeft de soep niet aldoor in de gaten te houden. Je moet regelmatig roeren omdat het anders aanbrandt daar had ik nu geen last van
 
Dus al met al, ik vond het genoeg voordelen hebben om te delen.
Binnenkort ga ik ook stoofpeertjes proberen die heb ik nog liggen en ook sudderlapjes.
Die sudderlapjes zal ik tussendoor dan ook nog een keer opwarmen. Het kookt trouwens zo weer omdat de pan nog warm is.

 
Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
Deel het op Facebook zodat meer mensen deze tip weten. 


Heb jij een vraag?
Via contact kun je ze aan mij stellen.
Probeer de [gratis] recepten uit, om te ervaren dat je lekker kunt eten zonder maagzuur of opgeblazen gevoel.
 
In mijn Facebookgoep deel ik regelmatig  tips en nieuwtjes, wees ook als eerste op de hoogte en kom in de groep. 


 Liefs Carla Bakker

0 Comments

Leave a Comment