OBESITAS ’Suiker maakt ons ziek’ Bron NHD
Groot artikel in de krant.
De tekst van het Artikel
Obesitas Verslaafd aan suiker
We snoepen, snaaien, snacken maar door. Verslaafd als we zijn
aan suiker. En het maakt ons ziek.
Over 25 jaar kampt
64 procent met overgewicht.
RIVM-rapport In 2050 heeft 64 procent van de Nederlanders overgewicht
OBESITAS ’Suiker maakt ons ziek’
Suiker is enorm verslavend. foto ANP
Obesitas! Obesitas! Het RIVM luidt de noodklok. „BMI zegt niet
alles”, is de reactie van anesthesioloog Martin Bennis,
gespecialiseerd in een gezonde leefstijl. „Obesitas is een van de
uitingen van een dieperliggend probleem: onze ongezonde
leefstijl. We snoepen, snaaien, snacken maar door. Dat maakt
ons ziek.”
Amsterdam Fruitsuiker. Het klinkt zo lekker. En gezond. Fruit is gezond,
toch? Het Voedingscentrum adviseert toch niet voor niets dat je dagelijks
twee stuks fruit moet eten, naast de ’verplichte’ 250 gram groenten? Fruit
bevat vitamines, mineralen, vezels en anti-oxidanten. „Fruitsuiker is
schadelijk voor je gezondheid”
, zegt Bennis, verbonden aan de Noordwest
Ziekenhuisgroep. „We denken dat we er dik van worden. Dat is ook zo.
Maar daar gaat het mij niet om. Fruitsuiker is puur gif. Ons lichaam heeft
het nergens voor nodig.” Hij zegt dat suikers het stofwisselingsproces
ontregelen. „De voedingsindustrie gebruikt het kwistig om ons voedsel
lekkerder en beter verkoopbaar te maken. Wij zijn aan suiker verslaafd
geraakt.”
Met als gevolg: ziekte. Heel veel ziekte. Bennis heeft over een pandemie
van ongekende omvang. „Iedereen wordt chronisch patiënt gemaakt.” Hij
noemt een heel rijtje ziektes op die te linken zijn aan overmatige
suikerconsumptie: „Obesitas en overgewicht heb ik al genoemd als een
van de uitingsvormen. Andere zijn bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, hoge
bloeddruk, diabetes type 2, kanker, lever- en nierziektes, psychische
problemen, depressiviteit, dementie, gewrichtsaandoeningen, Alzheimer,
Parkinson, auto-immuunziektes, allergieën en onvruchtbaarheid.” De
arts is niet te stoppen. Hij kan nog even doorgaan.
Energiefabriekjes
Bennis legt uit hoe suikers ons lichaam ’vernaggelen’. „Fructose zet ons
lichaam ertoe aan om energie en water op te slaan als vet. Dat is een heel
mooi mechanisme in tijden van schaarste. Maar nu? In deze tijd van
overvloed? Nu werkt fructose tegen ons.” Hij somt op: „Suikers verstoren
de werking van de superbelangrijke energiefabriekjes in ons lijf, de
mitochondriën, en veroorzaken algehele moeheid. Ziekte is het gevolg.
Suikers stimuleren de insulineresistentie, met als gevolg (pre)diabetes 2.
Ze maken je ook resistent tegen het hormoon leptine, met als gevolg een
blijvende trek in eten. Ze veroorzaken oxidatieve stress in je lijf, met als
gevolg ontstekingen overal in het lichaam. Ze verstoren je microbioom (de
biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels in je darmen), met als
gevolg allerlei ziektes als auto-immuunstoornissen en infecties. Suikers
veroorzaken snel leververvetting. Het gevolg van dit alles zijn de
stofwisselingsstoornissen die je kunt scharen onder de paraplunaam
’metabool syndroom’.”
Hoe het allemaal precies in het lichaam werkt, daarover verschijnen zo nu
en dan wat meer boeken van technische aard van medici die, net als
Bennis, meer aan preventie willen doen. „Bij de ene mens uit het metabool
syndroom zich met de ene ziekte, bij de andere mens met een andere
ziekte.” De arts zeg dat het gezondheidsprobleem alleen maar erger wordt.
„Driekwart van de Nederlanders lijdt aan stofwisselingsafwijkingen. In
Amerika is dat al 95 procent. Daar gaan wij ook naartoe en de zorg zit nu al
in een infarct.”
Volgens Bennis lijdt 80 procent van de Nederlanders met obesitas aan het
metabool syndroom. Hij steekt een waarschuwend vingertje op. „ Ook 40
procent van de volwassen Nederlanders die wij als gezond beschouwen,
blijken volgens de literatuur verschijnselen te vertonen die je vroeger
alleen bij zestigplussers zag, de metabole disfuncties. Die zitten al in de
voorstadia van de ziektes. Je kunt twintig jaar lang rondlopen met het
metabool syndroom zonder dat je in de gaten hebt dat er iets mis is, dat je
grote kans hebt op een ernstige ziekte.”
Moeheid
Bennis vindt het erg om te moeten zeggen: „Zelfs 30 procent van onze
jongeren heeft al een chronische aandoening en 25 procent last van
chronische moeheid. Terwijl onze jongeren de gezondste Nederlanders
zouden moeten zijn.” De farmaceutische industrie wordt er alleen maar
beter van, voegt Bennis eraan toe.
Wat nu met het fruit? Met twee stuks per dag krijg je volgens het RIVM niet
te snel te veel fructose binnen. „Pers het niet”
, voegt Bennis eraan toe.
„De vezels heb je nodig en als je sapjes maakt, consumeer je al gauw te
veel fructose. Fruit moet je eten.”
Het is niet mogelijk om nu al te laten onderzoeken of je wellicht op weg
bent om ziek te worden. Zodra je dat weet, kun je het tij nog keren. „Je
kunt nu nog nergens terecht. We hebben nog geen centra voor
vroegdiagnostiek.”
Alarmbel RIVM
In 2050 heeft 64 procent van de Nederlanders overgewicht. Dat meldt
het RIVM in het rapport ’Volksgezondheid Toekomst Verkenning’ dat
woensdag wordt gepubliceerd. De stijging zal naar verwachting te zien
zijn in alle leeftijdsgroepen. Maar de categorie 18-44 jaar steekt het
meest ongunstig af. Steeds meer jonge mensen kampen volgens het
RIVM met overgewicht. Minimaal een derde van alle jongvolwassen van
20-29 is te zwaar. Het RIVM publiceert elke vier jaar cijfers over
overgewicht. Overgewicht raak je niet zomaar kwijt. Daarover zijn
deskundigen het eens.
(On)gezonde voedingsmiddelen
Fructose is verreweg de zoetste van alle suikers. Fructose komt
van nature voor in fruit. Fruitsuiker wordt in de
voedingsindustrie gebruikt om koek, snoep en frisdrank zoet te
maken.
„Zo’n tachtig procent van alle verpakte voedingsmiddelen en
frisdranken wordt gezoet met glucose-fructosesiroop om het
lekkerder te maken en beter te verkopen. Het wordt als
natuurlijke suiker gepromoot en er zijn wel honderd namen voor
bedacht”, aldus anesthesioloog Martin Bennis die is
gespecialiseerd in een gezonde leefstijl.
De meeste fruitsoorten bevatten hooguit 5 gram fructose per 100 gram.
Behalve gedroogd fruit, rozijnen, rijpe mango peer en druiven. Die zitten
wel boordevol fructose.
De minste fructose (2 gram per 100 gram) zit in aardbeien, frambozen,
abrikozen, pruimen, bessen en grapefruit.
Groenten bevatten amper fructose.
Een groot glas frisdrank, energydrink en vruchtensap bevat al gauw 15
gram fructose per 100 milliliter. Kant-en-klaar-sauzen bevatten ook veel
fructose.
Meer dan 15 gram fructose per dag kan al schadelijk zijn.
Het lichaam maakt zelf ook fructose aan. Dat is het geval bij mensen die
veel brood, pasta, rijst, aardappelen en meelproducten eten. Dan wordt de
overmaat aan glucose omgezet in fructose. Dit gebeurt ook bij een te hoge
zoutconsumptie.
Een reactie van Carla Bakker
OBESITAS ’Suiker maakt ons ziek’
Alleen jammer dat het halve waarheid is.
Dhr. Bennis stond laatst ook in de krant met een KHA-leefstijl project. [koolhydraatarm]
Nu heeft hij het er weer over.
Fruit is niet goed volgens Bennis, terwijl fruit juist krachtvoer is voor goede darmbacteriën.
Er wordt niet gesproken over verschil tussen geraffineerde suikers en suikers zoals deze in de natuur voorkomen.
Je kunt zomaar niet zeggen “Fruitsuiker is puur gif. Ons lichaam heeft het nergens voor nodig.”
Fruit gaat juist verzuring van het lichaam tegen.
Bij verzuring ben je vatbaat voor allelei ziekten.
Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers van ons lichaam.
De energie wordt gebruikt voor alle lichaamsprocessen zoals spijsvertering, hartslag, ademhaling, om ons lichaam op temperatuur te houden, fysieke arbeid ect.
Zijn er niet voldoende koolhydraten moet ons lichaam op zoek naar andere brandstof.
Als we koolhydraten eten, leveren we ons lichaam de ruwe grondstof voor onze spieren en organen.
Daarom kunnen koolhydraatarme diëten een onherstelbare schade aan het lichaam aanrichten.
Aardappelen zijn supergezond.
De volkoren variant van brood, pasta, meelproducten, rijst enz. is wel goed voor ons lichaam.
Als het maar wel de VOLKOREN variant is.
Het is jammer dat daar niet over gesproken wordt. Hierdoor worden mensen op het verkeerde been gezet.
Carla Bakker
0 Comments