FOTO JILMER POSTMA

Robert van de Graaf: 
,,Verslaving is een veelkoppig monster.’’

INTERVIEW Arts wil zitverslaving aanpakkenDe kans is groot dat u dit artikel zittend leest
Voor iedere klacht hebben dokters wel een pilletje
 
Verslavingsarts Robert van de Graaf kreeg landelijke bekendheid met zijn acties voor een rookvrije zorg en de Rookvrije Generatie-beweging. Nu heeft hij een nieuwe missie: ons ervan overtuigen dat een ongezonde leefstijl evengoed verslavend kan zijn. „Minder zitten en minder ongezond eten is net zo moeilijk als stoppen met drinken of roken.”

De kans is groot dat u dit artikel op dit moment zittend leest. En dat u de rest van de dag ook (grotendeels) op een stoel of bank doorbrengt. In dat geval bent u niet de enige. Nederlanders van vier jaar en ouder zitten per doordeweekse dag namelijk gemiddeld tien uur en een minuut, blijkt uit cijfers die TNO onlangs publiceerde.
Daarmee zijn we de treurige koploper van Europa; in geen enkel ander EU-land zitten mensen zo veel als hier. Met alle gevolgen van dien. Zo verhoogt dagelijks lang zitten de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, en mogelijk ook op sommige vormen van kanker en depressie.

Juiste hulp
Toch stoppen we niet met dit (en ander) schadelijk gedrag. Hoog tijd dus om een ongezonde leefstijl – behalve veel zitten ook slecht eten – te erkennen als vorm van verslaving, aldus verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). „Alleen dan kunnen we mensen met leefstijlgebonden ziektes de juiste hulp en begeleiding bieden.”

Even terug. Mensen met een verslaving zijn afhankelijk van een bepaald stofje, zoals heroïne of alcohol. Wat heeft zitten of eten daarmee te maken?
Van de Graaf: „Alcoholisten en junks die in de goot eindigen: zo kijken we als samenleving naar verslaving. Als zorgsector trouwens ook. Vandaar dat alleen de hulp aan mensen met een klassiek drugs- of alcoholprobleem door de basisverzekering wordt vergoed. Mijns inziens onthouden we daarmee grote groepen verslaafde mensen broodnodige hulp. Een verslaving is namelijk aangeleerd en ingesleten consumentengedrag, dat je in de problemen brengt en waar je moeilijk mee kunt stoppen. Zo bezien kunnen bijvoorbeeld ongezond eten, overdadig stoelgebruik en uren per dag op je telefoon kijken dus ook een vorm van verslaving zijn.”

Maar je kunt veel zitten toch niet vergelijken met het gebruik van bijvoorbeeld heroïne?
„Voor allebei geldt dat het slecht kan zijn voor je gezondheid en dat het, als je er eenmaal aan gewend bent geraakt, moeilijk is om het te laten. Dus ja, ik schaar ze onder dezelfde noemer.”

Is afkicken van zitten dan ook net zo moeilijk?
„Probeer het zelf maar eens! Afgelopen jaren heb ik mezelf getraind om in plaats van tien maximaal vier uur per dag te zitten. Dat was echt niet makkelijk. We zijn tenslotte allemaal gewoontedieren, die het liefst de makkelijkste weg kiezen.
Als experiment ben ik ook patiënten die te veel zaten gaan behandelen met cognitieve gedragstherapie. Dat werkte hartstikke goed; hun totale zittijd daalde flink. Opvallend genoeg kregen deelnemers aanvankelijk last van ontwenningsverschijnselen, zoals vermoeidheid, irritatie en lichamelijke ongemakken. Net als bij andere vormen van verslaving, kortom.”
„Verder gingen ze hun stoel gaandeweg als potentieel schadelijk zien. Daardoor vonden ze het makkelijker om stoelgebruik blijvend te minderen. Ook dat is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je stopt met bijvoorbeeld roken of alcohol drinken. Natuurlijk moet er meer onderzoek worden gedaan, maar voor mij is dit een belangrijke aanwijzing dat te veel zitten net zo goed een verslaving is. En dat je dat dus ook zo moet behandelen.”Alleen ziet de maatschappij dat niet zo.
„Dat is precies het probleem. We behandelen nu alleen klassieke verslavingen waar we als samenleving last van hebben. Drugs en drank, welteverstaan. Mensen met een andere vorm van verslaving laten we aan hun lot over. Neem iemand die zich dood rookt. Die patiënt veroorzaakt – ogenschijnlijk – geen overlast, dus vergoeden we geen verslavingszorg voor hem. Dat geldt ook voor mensen met een verslaving aan zitten of snacken.”

Geld
„Maar ondertussen kosten leefstijlgerelateerde ziektes ons allemaal wel handenvol geld. Om over het persoonlijke leed nog maar niet te spreken. Voor de goede orde: de helft van alle chronische aandoeningen, zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en depressie, ontstaat door de ’grote vier’ van ongezond leven: roken, alcohol, schadelijk eten en weinig bewegen. Ze zijn daarmee de belangrijkste oorzaak voor vroegtijdige sterfte in ons land. In plaats van deze patiënten te helpen om hun destructieve gedrag te veranderen, houden we hun aandoeningen als zorgverleners mede in stand.”

Pardon?
„Als het om een ongezonde leefstijl gaat, zeggen we dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn. Of we wijzen naar de industrie, die de schadelijke producten produceert en verkoopt. Of naar de overheid, die hiertegen te weinig maatregelen neemt. Natuurlijk hebben die elk hun aandeel in het probleem. Maar de zorg heeft dat wat mij betreft óók. Voor iedere klacht hebben dokters wel een pilletje, pufje of operatie. Lekker makkelijk. 

Dus waarom zou je als patiënt dan iets aan je leefstijl doen?”
„Ik zie het geregeld in mijn eigen spreekkamer. Verstokte rokers komen bij mij om af te kicken – met heel veel moeite hebben we met zorgverzekeraars geregeld dat VNN als enige instelling in Nederland zwaarverslaafde rokers mag behandelen. Maar als de longarts ze vervolgens een puffer geeft waardoor ze minder benauwd zijn, blijven ze ineens weg. 

Anders gezegd: zolang we als zorgverleners de gevolgen van ongezond gedrag massaal blijven repareren, zijn veel patiënten onvoldoende gemotiveerd om hun gedrag te veranderen.”

Je kunt mensen toch geen behandeling gaan onthouden?
„Het gaat er niet om om iemand zorg te weigeren, maar om hem een alternatieve behandeling te bieden die niet alleen de klacht maar óók de oorzaak aanpakt. Bijvoorbeeld in de vorm van cognitieve gedragstherapie. Daarop kunnen en moeten wij als zorgverleners veel actiever sturen. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Het zou alvast enorm helpen als we verslaving niet langer als chronische ziekte betitelen. Ik snap dat dat uit praktische overweging soms nodig is, bijvoorbeeld om een behandeling vergoed te krijgen. Maar afgezien daarvan creëert het alleen maar een stigma. Dat je als patiënt machteloos bent. Dat je pillen nodig hebt. Dat je voor de rest van je leven gedoemd bent verslaafd te blijven. Onzin. De praktijk is dat verreweg de meeste verslaafden heel normale mensen zijn, zoals jij en ik, die verstrikt zijn geraakt in hun ongezonde gewoontes.”

Anders
,,Het merendeel wil echt wel anders, maar weet alleen niet hoe. Het gaat er dus om dat we hen de juiste instrumenten geven om routines te veranderen, zodat ze zelf weer de regie krijgen over hun leven. Want de magische pil, dat ben je zelf.”

Feit is dat het vaak verschrikkelijk moeilijk is om van een verslaving af te komen.
„Dat kan zeker zo zijn, weet ik uit ervaring. Een paar jaar geleden woog ik 121 kilo. Daarmee was ik officieel obees. En zat ik tien uur per dag. Tegen mijn zin in was ik zelf verslaafd geraakt aan mijn schadelijke gewoontes.”
„ Het heeft me veel tijd en moeite gekost mezelf ander, gezonder gedrag aan te leren. Dat ging en gaat met vallen en opstaan; tijdens de coronalockdowns kwam de klad er weer in. Maar door mijn eigen ervaringen weet ik dat het wél kan.”

Wat was de belangrijkste les die u zelf hebt geleerd?
„Het begint met te erkennen dat je een verslaving hebt. En dat daaraan niets slechts of naars is. ’Door het zoveel te doen, ben je gewoon heel goed geworden in ongezond leven’, zeg ik vaak tegen mijn patiënten. Net als elke andere, diep ingesleten gewoonte kun je die niet uit je brein wissen. Vergelijk het maar met fietsen: als je dat eenmaal kunt, leer je het nooit meer af. Maar je kunt jezelf wél trainen om andere gedragskeuzes te maken. En jezelf zo nieuwe, gezondere routines aan te leren.”

Hoe pak je dat aan?
„Dat verschilt per persoon. Sommige mensen lukt het op eigen kracht. Anderen hebben er een beetje – of veel – hulp bij nodig. Mits je de voor jou passende methode vindt, kan iedereen zijn ongezonde gedrag veranderen. Daar ben ik heilig van overtuigd. Maar daarvoor moeten we dus wel op zoek naar maatwerkoplossingen.”

Sinds een paar jaar is er de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), een coachingprogramma voor mensen met (ernstig) overgewicht, dat uit de basisverzekering wordt vergoed. Is dat niet voldoende?
„Het is een begin. Het nadeel van zo’n GLI is echter dat die zich vooral richt op het veranderen van het beweeg- en eetpatroon, en niet op andere omstandigheden die een verslaving mogelijk in stand helpen houden. Stel: een zware roker hangt de hele dag op de bank, heeft ernstig overgewicht en lijdt aan diabetes type 2. Daarnaast is hij net gescheiden en zit hij in de schulden. In zijn eentje kan een GLI-coach meestal niet al die opgaves helpen aanpakken. Doorverwijzen is ook geen optie, want er bestaat simpelweg nog geen gespecialiseerde hulp voor een rook-, eet- en zitverslaving met bijkomende problemen. Dan is de kans van slagen van zo’n interventie dus minimaal.”

Hoe moet het wel?
„Idealiter zouden we de zorg op een heel andere manier moeten organiseren, met de focus op gedragsverandering. En dan een systeem van trapsgewijze, multidisciplinaire leefstijlzorg. Daar bedoel ik mee: minder steun voor mensen die het zelf kunnen, meer voor wie het nodig heeft. Verder is verslaving een veelkoppig monster. Daarom is het belangrijk dat vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, en om hulpverleners nauw te laten samenwerken. De situatie van de patiënt moet centraal staan, niet het belang van de professional.”

Omstandigheden
„In de verslavingszorg werken we bij de behandeling van een alcohol- of drugsverslaving overigens al jaren zo. We kijken naar de psychische, sociale en lichamelijke situatie van een cliënt. Zijn er omstandigheden die het verslavingsgedrag in stand houden? Dan pakken we die eveneens aan. Dat zouden we bij junkfood- en stoelverslaving ook moeten doen. Maar zoals gezegd kunnen mensen die daaraan lijden nu niet bij een verslavingsarts terecht. Het liefst zou ik daarom zo’n totaalaanpak in de hele zorg invoeren.”

Het kan jaren duren om zorgprocessen te veranderen. Wat kunnen we intussen zelf doen?
„Het goede voorbeeld geven. Vooral waar het kinderen aangaat. Ongezond gedrag is net zo besmettelijk als corona. Zien roken doet roken. Zien drinken doet drinken. Zien zitten doet zitten. Vertoon dat soort ongezond gedrag dus zo min mogelijk in het bijzijn van kinderen. Zo kunnen we het tij hopelijk keren en de volgende generatie gezonder maken dan we zelf zijn.
Marte van Santen

Bron; NHDagblad


Reactie van Carla Bakker op interview  met Robert van de Graaf.
 
Vandaag toevallig ook aan den lijve ondervonden.
In een vervolgafspraak met een client van mij, die voor controle naar de specialist was geweest.
Haar leverwaarden was 20 punten gezakt van 71 naar 51.
 
Woh zeg ik, in ruim een maand, fantastisch.
Wat zei de dokter.
 
“Oh, die doet er niks mee”.
 
Die doet er niks mee, waarom is die waarde dan geprikt?
 
“De vorige keer was de leverwaarde geprikt om te kijken of ik prednison mocht gebruiken. Daar was ikzelf nog niet klaar voor, dus ik kreeg even uitstel en zou eerst zelf proberen een oplossing te zoeken. Zodoende ben ik hier terecht gekomen. Ik heb er zelf op aangedrongen dat de leverwaarden ook mee werden genomen in het bloedonderzoek”.
 
Oké, dat is toch niet te begrijpen.
De lever is juist de bron van jouw problemen, de lever staat bovenaan de keten van gezondheid en daar doet hij niks mee.
 
Samen gevat, ik ben heel blij dat Robert van de Graaf nu opstaat om daar verandering in te brengen.
Rookvrij kon we toen ook niet voorstellen, dat is Robert ook gelukt.
Nu maar hopen dat dit project hem ook gaat lukken.
 
Toch stoppen we niet met dit (en ander) schadelijk gedrag.
Hoog tijd dus om een ongezonde leefstijl – behalve veel zitten ook slecht eten – te erkennen als vorm van verslaving, aldus verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). „Alleen dan kunnen we mensen met leefstijl gebonden ziektes de juiste hulp en begeleiding bieden.”
 
Wat ik doe met mijn programma is juist een overbelaste lever in de watten leggen, zodat deze hersteld, daardoor klachten verdwijnen. Dat zou een normale gang van zaken moeten worden.
 
Carla Bakker


Heb jij een vraag?
Via contact kun je ze aan mij stellen.
Probeer de [gratis] recepten uit, om te ervaren dat je lekker kunt eten zonder maagzuur of opgeblazen gevoel.
Als je meer wilt weten over het programma hier meer  informatie over het programma

In mijn Facebookgoep deel ik regelmatig  tips en acties, kom er ook bij.


 Liefs Carla Bakker






0 Comments

Leave a Comment