Yes, eindelijk eerlijke en duidelijke voorlichting.
Vandaag in de krant
 
 
Welk brood is nu het beste?
Volkoren brood is veruit de beste keus.
Er worden vaak verschillende (soms tegenstrijdige) dingen gezegd over voedingsproducten. Zo ook over brood. We zetten de voors en tegens op een rijtje.
Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen bruin en wit brood. Rob Haanstra, voedingsdeskundige en oprichter van NutriLaunch: „Het verschil zit hem in het gebruik van de graankorrel. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich namelijk in de zemel, het buitenste laagje van de korrel.” Omdat bij een volkorenbrood 100 procent van de graankorrel wordt gebruikt, bij een bruinbrood de helft en bij een wit brood alleen het middelste gedeelte van de graankorrel (ook wel bloem dus), is een volkorenbrood dus de beste optie.


Het is een fabel dat je van koolhydraten dik wordt. 
Je hebt ze nodig, alleen geldt zoals met alles: met mate. 
Het gaat er vooral om dat je ze uit de juiste bronnen haalt. 
Buiten dat bij wit- en bruinbrood veel vitamines en mineralen verloren gaan door minder van de zemel te gebruiken, zijn ook de koolhydraten in deze varianten bewerkt. „Hierdoor bevat het brood minder voedingswaarden en vezels, terwijl dit laatste juist zorgt voor een verzadigd gevoel. 
Verder zorgt brood dat gemaakt is van sterk bewerkte granen ervoor dat de bloedsuikerspiegel sneller stijgt na het eten”, aldus Haanstra.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 40 tot 70 procent van de dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten te halen. Daarvoor zijn een paar volkoren bammetjes dus hartstikke geschikt.
Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over hoe verschillende soorten brood genoemd mochten worden. Haanstra: „Vaak ga je op de kleur van het brood af, maar sinds 1 juli 2020 is er een verandering gemaakt in de wetgeving; nu is het verplicht de namen volkoren, witbrood en bruinbrood te gebruiken op de verpakkingen.”
Het brood wordt vaak donkerder gemaakt met bijvoorbeeld moutextract, omdat mensen vaak denken dat hoe donkerder het brood is, hoe meer vezels het bevat. De kleur zegt dus vrij weinig over hoe ’gezond’ het brood is.

Als je volkorenbrood kiest, voeg je iets van waarde toe aan je voedingspatroon. 
Haanstra: „Meer vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel.”

Bron;NHD
 

0 Comments

Leave a Comment